Hyppää sisältöön

Kort på svenska

Sokkelo – teatersällskapet för de blinda

Sokkelo, grundat år 2006, är ett banbrytande teatersällskap för personer med synnedsättning. De flesta av Sokkelos medlemmar är personer med synnedsättningar. Vårt huvudmål är att befrämja livskvaliteten för personer med synnedsättning och bryta ner barriärerna mellan samhällets olika grupperingar. Detta gör vi genom att använda olika teatermetoder. Vi har också på andra sätt arbetat för att främja kulturens tillgänglighet både i Finland och genom internationella aktiviteter.

Även om våra produktioner inte skiljer sig nämnvärt från dem i vanliga teatrar, skapar våra skådespelares bakgrund en unik upplevelse också för den publik som redan tror sig ha sett allt inom teatern.

De flesta av produktionerna har regisserats av Erkki Aura och sedan år 2015 av Santtu Salminen. Produktionerna sträcker sig från episka operor till moderna, experimentella pjäser. Teatersällskapets medlemmar och de olika skådespelargrupper som de utgör består av personer i olika åldrar, som har olika funktionsnedsättningar och färdigheter. Varje enskild person har genom teatern hittat sina dolda färdigheter.

Sokkelo har turnerat genom hela Finland, från städerna i söder till avlägsna scener i norr. Utöver detta har Sokkelo regelbundet uppträtt vid OFF delen av teaterfestivalen i Tammerfors. Teaterfestivalen i Tammerfors är det största teaterevenemanget i Finland.

Utöver allt det som listats ovan har Sokkelo varit det enda teatersällskapet i Finland där personer med synnedsättning själva producerar hela föreställningen genom att regissera, stå på scen, bygga scenografin och marknadsföra.

Sokkelo – teatersällskapet för de blinda