Hyppää sisältöön

Esittely

Esittely

Teatteriyhdistys Sokkelo ry on Suomen ensimmäinen ja  ainoa ammattimaisesti johdettu, vakituisesti toimiva näkövammaisteatteria  ylläpitävä itsenäinen  teatteriyhdistys. Teatteriyhdistys  on perustettu maaliskuussa 2006 yksittäisen näkövammaisen henkilön Hannes Tiira antaman lahjoituksen tuella ja rekisteröity 2010.

Suurin osa näyttelijöistä on näkövammaisia, osa täysin sokeita. Ohjelmisto koostuu pääasiassa teatterijohtaja, ohjaaja Erkki Auran sekä Teatterinjohtaja, ohjaaja Santtu Salmisen  kirjoittamista näytelmistä. Teatteri Sokkelo tarjoaa myös erilaisiin tilaisuuksiin ja laitoksille sopivia musiikki- ja lausuntaohjelmia.

Hieman Teatteri Sokkelon arvoista

Teatteri Sokkelon päämääriin kuuluvat

 1. Mahdollistaa tavoitteelisen harrastajateatterin tekeminen näkövammaisille jäsenilleen.
 2. vähentää kulttuurin tekemisen rajoituksia näkövammaisten ja yleisen kulttuuritoiminnan välillä sekä mahdollistaa uusia tuotantomuotoja
 3. parantaa näkövammaisten jäsentensä elämänlaatua
 4. välittää ja parantaa tietoisuutta erityisryhmien osalta kulttuurin tuottamisen mahdollistamiseksi
 5. löytää jäsenistään piilossa olevia kykyjä sekä opettaa esiintymistaitoja
 6. Teatteriyhdistys Sokkelo ry on tehnyt jo  toistakymmentä vuotta saavutettavaa teatteria, sekä edistänyt esteettömän ja saavutettavan teatterimuodon syntymistä suomeen olemalla pioneeri tällä saralla.

 

Teatteri Sokkelon sääntöjen

mukaan sen tehtävänä on järjestää näkövammaisille ja heidän toiminnastaan kiinnostuneille luovaa ja esittävää harrastajateatteritoimintaa, erilaisia kulttuuri- ja taidealojen luentoja ja tutustumistilaisuuksia sekä näkövammaisille soveltuvia ilmaisu- ja taidealojen kursseja sekä muuta koulutusta.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi Teatteri Sokkelo
järjestää teatterinäytäntöjä sekä muita ilmaisualojen esityksiä, ilmaisutaidon koulutusta ja muita harrastajateatteritoimintaan liittyviä tapahtumia.

toteuttaa ja edistää toimialaan liittyvää tiedonsaantia ja tiedotustoimintaa näkövammaisille saavutettavassa muodossa.

Teatteri Sokkelo hankkii varoja toimintansa tukemiseksi keräämällä jäsenmaksuja ja järjestämällä maksullisia esityksiä, anomalla apurahoja, vastaanottamalla avustuksia, testamentti- ym. lahjoituksia sekä toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta.

 

Santtu Salminen

 

Vuodesta 2016- eteenpäin Teatteria on luotsannut Teatterinjohtaja, ohjaaja, näyttelijä Santtu Salminen. Hän on laajentanut voimakkaasti teatterin näkyvyyttä ja omien näytelmiensä sekä sovitusten lisäksi kehittänyt näkövammaisille saavutettavaa teatterimuotoa.

 

Santtu Salminen on vienyt näkövammaisteatterin näyttelijät Tampereelta aina länteen, Porin rannikoille sekä itäsuomeen saakka.

 

Santtu Salminen on erityisesti luonut uutta muotoa, saavutettavaa teatteria sekä näyttelijöiden että katsojien näkökulmasta katsottuna.

 

 

 

 

Erkki Aura – 2015 vuoteen saakka

Teatteriyhdistys Sokkelo ry:n ohjaajana on toiminut alusta lähtien teatterijohtaja Erkki Aura vuoden 2015 kevätkauden loppuun saakka. Hänellä on mittava ura lukuisten ammattilais- ja harrastaja­teatterien ohjaajana, käsikirjoittajana, näyttelijänä ja musiikin tekijänä.

Erkki Aura on syntynyt Tampereella 1942 ja valmistunut ohjaajaksi Tampereen yliopiston draamastudiosta vuonna 1968. Hän on toiminut ohjaajana ja johtajana teattereissa, perustanut omia ryhmiä ja toteuttanut free lancerina erilaisia produktioita.

Tampereen yliopiston kirjaston käsikirjoitusarkistoon perustettiin Erkki Auran kokoelma vuonna 1992, jolloin hän luovutti arkistoon käsikirjoituksiaan toista hyllymetriä. Kokoelmaa on tarkoitus täydentää jatkossa niin, että se tulee sisältämään Erkki Auran koko kirjallisen tuotannon ja draamaproduktioihin liittyvää aineistoa. Näytelmien lisäksi Erkki Aura on kirjoittanut kuunnelmia, runoja, romaaneja ja novelleja. Hän on tehnyt myös tutkimuksia draamasta ja teatterista.

Teatterinjohtaja Erkki Aura

 • Vaasan Suomalainen Teatteri
 • Riihimäen Teatteri 1975–1977
 • Kokkolan Kaupunginteatteri
 • Seinäjoen Kaupunginteatteri 1980-luku
 • Free lance vuodesta 1989
 • Näkövammaisteatteri Sokkelo ry Tampere vuodesta 2006 alkaen ja edelleen….

Teatterijohtaja Erkki Aura sai Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton myöntämän Suomen näyttämötaiteen kultaisen ansiomerkin punarusetein ja kunniakirjan 45 vuoden ansiokkaasta työstä näyttämötaiteen alalla syntymäpäivänään 70 v 18.11.2012. Jonka Teatteriyhdistys Sokkelo ry:n hallitus luovutti tukikonsertissaan Tampereella 29.11.2012 Auralle.
<