Hyppää sisältöön

Näytellä voi, vaikka ei näe

Kategoriassa Ajankohtaiset

*** Satakunnan Kansa syksy 2015 ***

Teatteriryhmä Sokkelon näyttelijöistä suurin osa on näkövammaisia. Ryhmä esitti lauantaina Porissa osia Edgar Lee Mastersin klassikosta Näyttelijät eläytyivät haudan takaa entistä elämäänsä ruotiviksi vainajiksi.
Sokkelon esityksessä pääosaa ei varastanut esiintyjien näkövammaisuus, vaan esitys tempaisi mukaansa kuuntelemaan pikkukaupunkilaisten elämän monista käänteistä. Näyttelijät liikkuivat lavalla, lauloivat ja tanssivatkin.

Näyttelijät kulkivat joko itsenäisesti tai hienovaraisesti ohjattuina esittämään monologejaan spottivaloon sijoitetun maton päälle. Näytellessä vain tämä ohjaaminen ja rekvisiitan ojentaminen paljasti osan esiintyjistä olevan täysin sokeita.

Näyttämön reunalla kaksi tulkkia simultaanitulkkasi esityksen viittomakielellä kuulovammaisille.

Kauniisti laulanut Eveliina Ruhalahti kertoi esityksen jälkeen näytelleensä teatteriryhmässä nelisen vuotta.

Näytteleminen on antanut hänelle rohkeutta ja esiintymisvarmuutta ja auttanut löytämään uusia vahvuuksia.

– Esiintyessä aina vähän jännittää, mutta täällä oli hyvät energiat. Yleisön läsnäolon aisti, kehui Ruhalahti Anniksen tunnelmaa.

Hän lisäsi teatterin tarjoavan itselleen kanavan tuoda esiin omakohtaista sanottavaa ja sisällä eläviä säveliä.

– Haluamme näyttää, että voimme olla myös kulttuurin tekijöitä, emme vain vastaanottajia, kommentoi ohjaaja Santtu Salminen esityksen jälkeen. Hän kehotti kaikkia taiteesta kiinnostuneita erityisryhmiä luomaan omia esityksiään.

Porilaiset Miia Hautamäki ja Tiina Tiainen tulivat Mukavammaksi-kulttuuripäiville nimenomaan seuraamaan tätä esitystä sekä Pekka Heikkisen tulkitsemaa -monologia. Hautamäki piti Sokkelon näytelmää koskettavana.

– Se oli todella hyvä. Esityksessä oli monenlaisia ihmiskohtaloita ja tapoja kohdella toisia ihmisiä, Tiainen sanoi.

Hänestä Mukavammaksi-kulttuuripäivien kaltaiset tapahtumat ovat tärkeitä: Täällä otetaan kuulo- ja näkövammaiset huomioon, ja uuden hissin ansiosta kaikkien osallistuminen on entistä helpompaa.

– Jos tapahtuma on ensi vuonna, tulen uudestaan, lupasi ensikertalainen Hautamäki.
***

Kommentointi suljettu.